Recent Articles
-
Vacature Supergoods Antwerpen: Klantenservice Superstar November 25, 2024
-
Lynn Mikolajczak, COSH! Digital Wardrobe App: "Transformeer je kledingkast: minder kopen, meer combineren" November 10, 2024
-
Team Favourites: Delfien, Supergoods Antwerpen October 22, 2024
Tag Cloud
Wordt 2019 jouw jaar van de duurzaamheid?
Onze Beste Wensen voor 2019! De voorbije maanden werden er al heel wat mooie initiatieven gerealiseerd, denk aan de start van The Ocean Cleanup of de eerste plantaardige LEGO steentjes. Maar zoals het spreekwoord zegt: vele handen maken licht werk. Ook jij kan met kleine aanpassingen meer bijdragen dan je denkt! Wordt 2019 jouw jaar van de duurzaamheid? Wij geven je vijf tips voor een duurzaam jaar.
Tekst: Annick Grieten
1. BAN ‘SINGLE USE PLASTICS’ UIT JE LEVEN
Op 24 oktober keurde het Europese Parlement een verbod goed op ‘single-use plastics’. Dat zijn voorwerpen die je weggooit na gebruik, zoals oorstaafjes, bestek en borden, rietjes, meeneemcups, flesjes … Een grote vooruitgang, al zal het nog wel even duren voor alle procedurele hordes genomen zijn. Maar goed nieuws: dat geeft jou tijd om te wennen! Wist je dat het gemiddeld meer dan 2 maanden duurt om een gewoonte te veranderen? In het begin voelt het vreemd om op café proactief een rietje te weigeren of je eigen doosje af te geven aan de verstoog, maar tegen het eind van 2019 ben jij de re-usemaster.
2. DENK TWEE KEER NA OVER ELKE VERPLAATSING
Sta voor je de autosleutel in het contact steekt even stil bij je rit: kan ik deze verplaatsing ook met de fiets doen? Laat je niet tegenhouden door een beetje regen of een luie dag, een fietstochtje geeft je net energie. Plan je toch een langere rit of een vliegtuigreis? Surf dan naar Greentripper.org. Met Greentripper neutraliseer je de CO2-impact van je reis. Je ontvangt zelfs een persoonlijk certificaat voor je compensatie, om thuis aan de muur te hangen.
3. EET DRIE OF MEER KEER PER WEEK VEGETARISCH
Het is geen geheim dat meer plantaardig eten een positief effect heeft op het milieu. De vleesindustrie is een grote bijdrager aan de CO2-uitstoot. Een kilo rundvlees zou overeen komen met een autorit van 180 kilometer(!). Volgens EVA zijn we al flink bezig: bijna de helft van de Belgen eet nu minder vlees dan een jaar geleden. Opvallend is wel dat het aantal ‘flexitariërs’ groter is dan wie vlees helemaal afzweert. We bereiken meer als we allemaal drie of meer keer per week vlees laten staan.
4. LEEF LOKAAL EN BEWUST
Door lokaal te produceren en te kopen vermijd je heel wat vervuilend transport. Niet alleen het aantal kilometers heeft impact, ook het transportmiddel. Producten die met de trein komen wegen bijvoorbeeld minder op het milieu dan vrachtwagens of, godbetert, een vliegtuig. Let dus in de supermarkt op de herkomst van een product, shop in de hoevewinkel of op de markt, sluit je aan bij een voedselteam in je buurt of abonneer je op een groentepakket.
5. VERWEN JEZELF MET EEN WORKSHOP
Ook door voor de juiste verzorgingsproducten te kiezen draag je je steentje bij. De reglementering rond ingrediënten in cosmetica is namelijk voor een groot deel grijze zone. Meer weten? Volg dan een workshop bij Supergoods en ga naar huis als expert in natuurlijke verzorging!
Gepubliceerd in Good Stuff! -magazine.